četvrtak, 24. srpnja 2014.


Dječji vrtić Velika Gorica
Početna Projekti
Projekti
Projekt - Biti poseban, različit

Ažurirano 7. svibnja 2011.

Untitled document

Projekt Biti posebanBITI POSEBAN (različit)

U našem vrtiću učimo:

 • prepoznavati i uočavati RAZLIKE
 • razvijamo djetetovu spoznaju da je različitost vrijedna sama po sebi
 • razvijamo različite socijalne vještine
 • utječemo na formiranje pozitivnih stavova prema drugačijima
 • unapređujemo suradnju i duh tolerancije i razumijevanje naročito prema djeci s posebnim potrebama
 • razvijamo humanistički stav i demokratičnost u skupini
 • poštujemo dječja prava

KAKO?

 • informiranjem putem medija, enciklopedija, priča, posjeta
 • neposrednim iskustvom i kontaktima (posjeta našem vrtiću u Cvjetnom)
 • kroz razgovore o dječjim neposrednim iskustvima
 • preko svakodnevnih aktivnosti
 • razmjenom iskustava, doživljaja, osjećaja,...

„ELMER“ - kockasti slonić, drugačiji od drugih, koji nas je kroz priču uveo u svijet posebnih,... To je slikovnica o slonu koji živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu, jedino su po boji isti i zato su svi sretni . Osim Elmera. On nije sive boje već je šaren. U jednom trenutku Elmeru to zasmeta i želi se promijeniti ...?

Više...
 
Projekt Knjiga

8. travnja 2011.

Projekt knjigaDjeca naše odgojne skupine veliki su ljubitelji slikovnica, priča, bajki… pa smo u dogovoru s njima odlučili posjetiti velikogoričku knjižnicu.

Cilj nam je bio potaknuti stvaranje navike posjeta knjižnici s roditeljima jer ipak "knjige imaju dušu" za razliku od kompjutora i TV-a kojima su djeca današnjice sve više okružena, te da djeca čitanjem od strane roditelja i ostalih odraslih osoba zadovolje temeljne potrebe za sigurnošću, prihvaćanjem, pažnjom i ljubavlju, koji su preduvjet za zdravi socio-emocionalni razvoj.

Tijekom boravka u knjižnici, djeca su se upoznala s prostorom, s ljudima koji tamo rade, s vrstama slikovnica. Crtala su, improvizirala lutkama i na taj način proširivala vlastite spoznaje o svijetu koji ih okružuje.

Više...
 
Projekt Zavičajna kultura i strani jezik

5. prosinca 2010.

PROJEKT - Zavičajna kultura i strani jezikAutorica projekta: Ljubica Muršić

Da bi dijete stvorilo cjelovit odnos prema svijetu u kojem živi, uz razvijanje odnosa prema "stranom" valja razvijati i odnos prema "svom". Jedini primjeren i efikasan način jest učenje kroz igru. Igru, naravno, treba osmisliti. Priredili smo nekoliko igraonica za koje mislimo da su na kreativan način djeci razvile poznavanje i osjećanje zavičaja. I ne samo djeci – no i njihovim roditeljima! U našim akcijama lijepu pomoć pružila nam je Plemenita općina turopoljska. Vjerujem da naše "igre" mogu biti i široj publici interesantne i poučne.

Više...
 
Projekt Kuća

30. svibnja 2010.

Projekt Kuća - Dječji vrtić Velika GoricaOvako smo započeli rad na našem projektu "KUĆA":

Igra građenja: "Lovačka kuća" – zajedno sa prijateljima ostalih skupina, Marko i Josip bili su pravi mali graditelji...

Likovna radionica: "Fasada na kućici za psa"
Kad smo napravili kartonsku kutiju, Josip je rekao da moramo "namalati" fasadu. Svi su htjeli pomoći u farbanju, a napravili smo i krov.

"Kućica skrivalica" - pretijesno je za sve koji bi se htjeli sakriti u nju, te su djeca zaželjela da napravimo veću: "Teta, napravi nam veliku kuću da se možemo sakriti svi!"
I želja im je ispunjena. Napravili smo veliku "kućicu skrivalicu" u koju je moglo ući puno malih prijatelja. Bilo je zabavno. Poslužilo nam je za igru: "Kuc, kuc kućice, tko u tebi stanuje?" (djeca odgovaraju ime, prezime i adresu).

Nastavili smo sa plakatom "Kako se gradi kuća?"
Vrijedne i vješte male ruke najprije su iz časopisa izrezivale sličice, a zatim lijepile na veliki papir.

Više...
 
Projekt Upoznajmo mlijeko i mliječne proizvode

17. svibnja 2010.

Projekt - Upoznajmo mlijeko i mliječne proizvodeBez obzira na individualne prehrambene sklonosti i navike djece, osoblje vrtića ipak se osjeća odgovornim za to koliko će dijete pojesti i kako će se hraniti dok je u vrtiću. To je jedan od razloga zbog kojeg sam osmislila projekt koji je djeci približio mlijeko i mliječne proizvode.

U svojoj sam skupini zamijetila da djeca malo ili nedovoljno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode. Tako se često događalo da dijete za doručak popije samo malo mlijeka ili da ga potpuno odbije. Ta situacija nije nas ostavljala ravnodušnima i bez obzira na pokušaje da taj problem riješimo individualnim pristupom svakom djetetu, značajnijih pomaka nije bilo.

Polazeći od važnosti prvog jutarnjeg obroka – doručka, kojeg djeca uglavnom konzumiraju u vrtiću, osjetila sam se odgovornom učiniti pomak u promjeni navika djece u svojoj skupini. Presudan korak u ovoj akciji bilo je povezivanje s roditeljima. Pozitivan pristup roditelja i razmjena iskustva i aktivnosti koje ćemo provoditi – početni je stadij u uvođenju svih aktivnosti s djecom u vrtiću.

Osvješćujući problemsku situaciju u skupini djece u 6.godini života, započeli smo s projektom "Upoznajmo mlijeko i mliječne proizvode".

Više...
 Dječji vrtić Velika Gorica

Copyright © 2014 DV VELIKA GORICA
Josipa Pucekovića 2, Velika Gorica, HR-10 410
Sva prava pridržana :: All rights reserved
Uvjeti korištenja :: Sitemap :: Site donirao Compositus